maanantai 19. toukokuuta 2008

Simon keppi

Alla olevassa kuvassa on Simon kävelykeppi, joka luovutettiin Matti Pajulalle vime kesänä Kuusamossa.

vt. päätoimittaja Mukkala

Simo Kustaa ja Kreeta Josefina Kylmälä


Alla Paavo Paution kertomus Simo Kylmälästä ja lähdöstä Kuusamosta.

vt. päätoimittaja Mukkala

torstai 8. toukokuuta 2008

Raahe 1918 ja Heikki Wirsu

Kävin Suomen sotasurmat-sivuilla ja tarkistin hieman millaiset olosuhteet olivat Heikki Wirsun ollessa siellä vartijana. Raahen vankileireillä kuoli 139 vankia ja n. 10 vangin henkilötietojen mukaan kuolinsyy oli joko sairaus tai kuolema leirillä muuten (nälkä ?). Ilmeisesti leireillä ei teloitettu ketään. Vangeista suurin osa oli Tampereen seudulta eikä yhtään raahelaista vankia ollut kuolleiden joukossa. Tämä viittaa siihen, että vartijoiden ja vankien välillä ei ollut henkilökohtaista vihamielisyyttä, koska he eivät entisestään tunteneet toisiaan. Raahelaisia ei ilmeisesti vangeissa ollut kovin paljon ja jos heitä oli, kuolleisuus jäi pieneksi, koska sukulaiset pystyivät tuomaan leirille ruokapakettaja. Lisää tietoa saatte laittamalla googleen: Suomen sotasurmat

Vt. päätoimittaja Mukkala

Blogin kellonajat !

Blogissa on kommenttien kohdalla kellonajat, joiden pitäisi kertoa siitä ajankohdasta, jolloin blogi on kirjoitettu. Katinkontit ! Wirsu-Anttilan sukulehden blogin kellonajat vaihtelevat pääsääntöisesti klo 13.00-15.00 välillä, vaikka kirjoitan näitä blogeja illalla klo 22.00-24.00 välisenä aikana. Katsotaan mikä tämän blogin ajaksi tulee, sillä kirjoitan tätä tarinaa 8.5.2008 klo 23.22.

Paavo kissa Tutu ja tarina


En malta olla laittamatta kuvaa Paavon egyptiläisesti kissasta Tutusta ja kertoa siitä mielenkiintoisen tarinan. Käydessään juomassa kupilla Tutu lyö tassulla kupissa olevaan veteen ja alkaa vasta sitten juoda. Kysyin Paavolta mistä tämä johtuu ja hän kertoi siihen olevan hyvin egyptiläisen selityksen. Egyptiläiset kissat ovat tottuneet juomaan Niilistä ja siellä vaanivat krokotiilit kissoja ruuakseen. Tassun lyönnillä kissa varmistaa, ettei krokotiilia ole vedessä, sillä krokotiili hyökkää silloin kun vesi läikkyy. Tutusta on kuulemma tullut pieni julkkis Hakaniemen kauppatorilla, sillä kissa haluaa istua torikahvilassa aina tuolilla !

Paavo Pautiolta uutta aineistoa ja tietoa

Paavo Pautio on toimittanut vt. päätoimittaja Mukkalalle lisää materiaalia Wirsu-Anttilan suvusta. Laitamme tietoa lähiaikoina näille sivuille. Paavo vastasi myös muutamiin esittämiini kysymyksiini.

Heikki Wirsun englanninkielen taito oli hyvin vajavainen. Ilmeisesti vain muutama sana. Necktie oli eräs sana jota hän toisti ja se tarkoitti kaulassa olevaa solmiota.

Äitini kertoi Sirkka Mukkala, että Heikki Wirsu oli vastentahtoisesti vuonna 1918 Raahessa valkoisten vankileirin vartijana jonkin aikaa. Onko kenelläkään tästä ajasta tietoa ?Historiankirjat kertovat, että Raahessa ei tapahtunut vankeihin kohdistuneita väkivaltaisuuksia, joten Heikki ei joutunut kokemaan mitään hirveyksiä. Kilttiä miestä ei vartiointi ilmeisesti kovinkaan paljon miellyttänyt.

Helikopterin laskeutumisalustana alla olevassa kuvassa kunnostautuva serkkuni Heikki Nikola esitti mielenkiintoisen kysymyksen. Kuinka Kuusamosta lähteneestä Simo Lämsän suvusta tuli Wirsu-Anttila ? Kysyin asiaa Paavo Pautiolta ja hän kertoi asiasta seuraavaa: Simo Lämsä osti Siikajoelta Anttila-nimisen tilan ja ajan tavan mukaan Lämsä nimi muutettiin Anttilaksi (kts. alla oleva hääkutsu). Mainittakoon, että oma nimeni Mukkala tulee myös tilan nimestä, sillä aikaisempi nimi oli muistaakseni Lähdeskorpi. Simo Anttilan (ent. Lämsä) talollinen tytär Olga Anttila meni naimisiin torppari Heikki Wirsun kanssa. Koska Heikki Wirsu oli säädyltään alempi kuin Olga Anttila, isoäitimme käytti aina kuolemaansa asti itsestään nimeä Anttila, vaikka oikea nimi oli Wirsu.

Paavo Pautio alkaa kirjoittaa näille sivuille tarinoita kesäkuussa, kun hän saa internetyhteyden kotiinsa ja tietokoneen lahjoituksena. Kannattaa siis seurata näitä sivuja. Missä viipyvät Matti Pajulan ja muiden suvun jäsenten muistelut ? Allekirjoittaneelle voi lähettää sähköpostia tai soittaa tarinansa ja siirrän sen sitten kirjallisessa muodossa tänne.

Viittasin tuossa isänpuoleiseen sukuuni Mukkaloihin. Tietävätkö raahelaiset Wirsu-Anttilan suvun sukulaiseni, että Raahen kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen äiti on minun serkkuni ? Kari on hieman vanhempi minua, mutta nuorempana vietimme jonkin verran aikaa yhdessä. Olin iloisesti yllättynyt, että Kari valittiin Raahen kaupunginjohtajaksi.

Vt. päätoimittaja Mukkala